fbpx
Telefon ikona Zavolajte nám ihneď
Mimik by Mick logo Objednajte sa TERAZ
Telefon ikona

Všetko čo potrebujete vedieť o kazoch

Čo je to zubný kaz?

Zubný kaz je najrozšírenejšie ochorenie v ľudskej populácii. Jedná sa o defekt zuba, ktorý je spôsobený rozleptaním tvrdých zubných tkanív. To znamená, že ide, ľudovo povedané, o “zmäknutie” časti zuba. Ľudia si mylne myslia, že ak vidia na zube niečo tmavé, čierne, tak ide o zubný kaz. Poväčšine ide len o pigmenty zo stravy, ktoré zub zafarbia v ryhách alebo dierkach, ale nespôsobujú žiadne problémy. Pravý zubný kaz dokáže pacient rozoznať až v pokročilých štádiách, keď je naozaj rozsiahly alebo keď začína pôsobiť bolesť, respektíve zub alebo jeho časť sa zlomia.

Zubné kazy sa najčastejšie vyskytujú v chronickej alebo akútnej forme. Akútna prebieha rýchlo a je nebezpečná v tom, že postupuje do hĺbky, rýchlo smerom k zubnej dreni. Chronická zase v tom, že je dlhú dobu bez príznakov, tzn. bez bolesti, a môže sa dokonca aj zastaviť. Vtedy sa jedná o zastavený zubný kaz. Ako je to možné?

Každý živý zub je vlastne samostatný orgán, ktorý je schopný sa proti negatívnym vplyvom brániť a vytvára obrannú vrstvu nových zubných tkanív, čo dokáže postup zubného kazu spomaliť, ba až zastaviť. To ale neznamená, že tam už nie je. Stále sa musí odstrániť u zubného lekára a zaplombovať.

Druhé dôležité delenie sa zakladá na tom, v akej hĺbke sa kaz nachádza. Či postihuje sklovinu, zubovinu, respektíve, či je blízko zubnej drene, alebo už do zubnej drene prenikol. Samozrejme čím je kaz hlbšie, tým väčšie riziko pre prežitie zuba. Kazy v sklovine sú pre pacientov “najprijateľnejšie” pretože nikdy nebolia, nakoľko sklovina je v podstate mŕtve tkanivo. Po preniknutí hlbšie sa šíri v zubovine, ktorá je menej mineralizovaná a preto poväčšine postupuje rýchlejšie a môže začať bolieť, nakoľko v zubovine sú už kanáliky, ktoré prenášajú dráždivé vzruchy do nervovej siete, ktorá sa nachádza v okolí zuba. Až sa kaz dostane do blízkosti drene, tieto vzruchy sa môžu a poväčšine aj zintenzívňujú. Ak sa v tejto fáze kaz nezastaví, ohrozuje už zubnú dreň a tá prechádza do zápalového štádia, čo môže viesť až k ošetreniu, ktoré ľudia ľudovo poznajú ako vyberanie nervu.

Ako taký kaz vzniká?

Za vznik zubného kazu sú zodpovedné baktérie, ktoré žijú v našej ústnej dutine. Má ich tam každý človek, ba aj zvieratá. Tieto baktérie sa veľmi radi živia cukrami, ktoré získavajú z našej stravy. Nemusí ísť priamo o sladkosti ako keksy, cukríky atď., ale ide aj o cukry, ktoré sú v ovocí, zelenine, pečive a vôbec skoro vo všetkom, čo konzumujeme. Je ale pravda, že rafinovaný cukor v jednoduchej forme, čiže už spomínané sladkosti, sú najlepším zdrojom takýchto cukrov.

Baktérie po spracovaní týchto cukrov vylučujú kyseliny, ktoré pôsobia ako leptadlo na zuby.

Prečo sa ale niekde kaz urobí a niekde nie?

Ide vlastne o to, že aj zuby nie sú úplne hladké a zachytáva sa nich povlak. Tento povlak je akési sídlisko baktérií a na mieste, kde sa nachádza, je ich pôsobenie najväčšie. V súčasnosti sú najrizikovejšie miesta medzizubné priestory a hlavne kontaktné body zubov alebo ich kontaktné plochy. Ešte stále si iba málo ľudí toto uvedomuje a nepoužíva zubnú niť. Je to pritom jediná pomôcka, ktorá tento priestor dokáže vyčistiť. Tieto kazy dokážeme efektívne odhaliť pomocou 3D RTG skenu. Takisto je dôležité si uvedomiť, že riziko a množstvo kazov narastá priamo úmerne s množstvom tohto povlaku, respektíve baktérií a takisto s množstvom zubných kazov. Preto ľudia s už prítomnými kazmi majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že sa im nejaký ten nový vytvorí. Baktérie sú takisto prenosné a preto je na to treba myslieť napríklad u mamičiek, ktoré kŕmia svoje malé deti a dávajú im do úst lyžičku potom, čo ich samé olížu.

Mnoho ľudí hovorí, že: ,,Mne sa kazia zuby, ja to už mám tak geneticky dané.“ Do určitej miery to môže byť pravda, ale ide skôr o nepochopenie problematiky alebo len o absolútne zanedbateľný faktor. Sú vývinové poruchy, ktoré spôsobujú nedozretie alebo iný defekt tvrdých zubných tkanív, lieky alebo systémové ochorenia, ale základ stále tvorí strava a hygiena. Správna hygiena dokáže skoro úplne eliminovať škodlivé baktérie a dokonca prispieť k remineralizácii zuba, ale zubný kaz neodstráni. Keď je raz tam, je tam. Takže sa držte jednej večnej pravdy a síce: “Bez cukrov nie je zubný kaz.” Toto dodržujte najmä u detí.

Z môjho pohľadu je skoro nemožné, aby niekto počas rokov a života nemal zubný kaz. Ak niekoho takého vo svojom okolí alebo spomedzi pacientov stretnem, kto niečo také tvrdí, odporúčam ešte konzultáciu s iným zubným lekárom, ktorý by to potvrdil. Ale každému by som doprial, aby to pravda bola.

Problémy so zubami? Odborná a kvalitná zubná pomoc v Poprade.
Zavolajte nám ihneď
+421 910 722 635